Ωράριο Λειτουργίας

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 13.00 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή μόνο με ραντεβού. Επίσημες αργίες κλειστά.

«Σμιλεύοντας Τις Μνήμες»: ένα ανθολόγιο λαϊκής σοφίας & πολιτισμού από το Λαογραφικό Ιστορικό & Αγροτικό Μουσείο Βαρνάβα

Ο Βαρνάβας είναι το υψηλότερο χωριό της Αττικής, όπου τα πλεονεκτήματα του γεωγραφικού χώρου συγκρούονται με τα μειονεκτήματα του άγονου εδάφους και των δύσκολων, χιονόφορτων χειμώνων. Το Λαογραφικό, Ιστορικό και Αγροτικό Μουσείο Βαρνάβα, με φόντο το πανέμορφο χωριό που σήμερα ανήκει στο Δήμο Μαραθώνα, μαζεύει τις αναμνήσεις των γηραιότερων κατοίκων του και εκδίδει το βιβλίο «Σμιλεύοντας τις Μνήμες»: ένα ανθολόγιο λαϊκής σοφίας και πολιτισμού, ένα μικρό μνημείο λαϊκού παραδοσιακού λόγου που μας υπενθυμίζει ότι και η Αττική έχει τη δική της επαρχιακή γωνιά, ανέγγιχτη ακόμη από την αστική ισοπέδωση.

unnamed

Παραδόσεις, ήθη και έθιμα, λαϊκή ιατρική και συνταγές, τραγούδια και αγροτικές πρακτικές από μια περίοδο που ο άνθρωπος μάχονταν όχι μόνο τα στοιχεία της φύσης, αλλά και τη φτώχεια ενός απομονωμένου τόπου αναβιώνουν στην έκδοση του Μουσείου. Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης αναδεικνύεται ο καθημερινός ηρωισμός, ο αγώνας και οι αγωνίες μιας κοινότητας ανθρώπων που, παρά τις κακουχίες, τους πολέμους, την οικονομική εξαθλίωση, άντεξε. Και σήμερα παραδίδει στις νεότερες γενιές τη δική της παρακαταθήκη για να μείνει άσβεστη η φλόγα της ιστορίας, για να μην ξεχαστεί το παρελθόν που πάντοτε νοηματοδοτεί το μέλλον.
Στα τέλη Μαΐου η έκδοση του Μουσείου θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση με καλεσμένους ακαδημαϊκούς και ανθρώπους του πνεύματος και επιλεγμένους επισκέπτες από το εξωτερικό.