Ωράριο Λειτουργίας

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 13.00 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή μόνο με ραντεβού. Επίσημες αργίες κλειστά.

Το Ευρωπαικο Μουσειο Αρτου Και Το Διαδραστικο Λαογραφικο Μουσειο Βαρναβα Δημου Μαραθωνα Στις Γιορτες Του Δημου Ζαγορας Για Τον Καθηγητη Βαγγελη Σκουβαρα

Στις εκδηλώσεις του δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου στο υπέροχο Πήλιο, οι οποίες ήταν αφιερωμένες στον βαρναβιώτη καθηγητή πανεπιστημίου Βαγγέλη Σκουβαρά, παρεβρέθηκαν οι ιδρυτές των μουσείων Βαρνάβα Πέτρος Κατσίκης και Μηλέα Παππά. Τα μουσεία Βαρνάβα ανταποκρινόμενα στην πρόσκληση του δήμου και σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αίολος, παρείχαν στο δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου τις υπηρεσίες τους με φωτογραφικό υλικό, δημοσιεύματα και βιβλιογραφία του Βαγγέλη Σκουβαρά από το πλούσιο αρχείο τους.

DSC03900

 

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κατάμεστο από κόσμο, προαύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Ζαγοράς - από τις σημαντικότερες βιβιοθήκες της χώρας – (ιδρύθηκε το 1762 από τους Ιωάννη Πρίγκο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Καλλίνικο Γ'), όπου μέρος του πλούσιου αρχείου της ανέδειξε ο Βαγγέλης Σκουβαράς, στα χρόνια που θήτευσε ως εκπαιδευτικός στη Ζαγορά. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν έκθεσεις με χειρόγραφα, εκδοθέντα βιβλία και αγιογραφίες του Βαγγέλη Σκουβαρά, προβολές βίντεο με φωτογραφικό, εικονογραφικό και άλλο υλικό, ηχογραφημένες ομιλίες του συγραφέα με θέμα τη Ζαγορά καθώς και ομιλίες.

foto Skouvaras

Στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν, α) ο διευθυντής του Ευρωπαικού Μουσείου Άρτου & του Διαδραστικού Λαογραφικού Μουσείου Βαρνάβα δήμου Μαραθώνα κ. Πέτρος Κατσίκης με θέμα «Η νεανική και σπουδαστική ζωή του Βαγγέλη Σκουβαρά», β) η συνταξιούχος εκπαιδευτικός κα Μιμίκα Καβούκη Βαγγέλα με θέμα «Στον καθηγητή μου με αγάπη», γ) η τ. διευθύντρια και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κα Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη με θέμα «Ο Βαγγέλης Σκουβαράς και ο λαικός πολιτισμός», δ) ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Παντελοδήμος με θέμα «Από το Πολυμέρειο στο Καποδιστριακό: Η δραματική πορεία του Βαγγέλη Σκουβαρά», ε) ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ & πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Αθανάσιος Καραθανάσης με θέμα «Η βιβλιογραφία του Βαγγέλη Σκουβαρά για το Πήλιο και τη Θεσσαλία», στ) η δρ. ιστορικός και διευθύντρια Γ.Α.Κ. Βόλου κα Άννα Κορδατζή-Πρασσά με θέμα «Ξανασυστήνοντας τον Βαγγέλη Σκουβαρά μέσα από το προσωπικό του αρχείο».

φωτο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΟΥΒΑΡΑΣ ΖΑΓΟΡΑ

Στην εκδήλωση παρεβρέθησαν και χαιρέτησαν επίσης, ο δήμαρχος του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Κουτσάφτης Παναγιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε «στην προσφορά για την Ζαγορά και το Πήλιο του εκπαιδευτικού και συγραφέα Βαγγέλη Σκουβαρά», και ο εκπρόσωπος των εκδόσεων Αίολος, ο οποίος ανακοίνωσε «τη δημιουργία βιβλίου με τις ομιλίες των παρεβρισκομένων» για τον Βαγγέλη Σκουβαρά. Στο Βαρνάβα τη γενέτειρα του Βαγγέλη Σκουβαρά, η πλούσια βιβλιοθήκη των μουσείων Βαρνάβα, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων καθώς και κεντρική οδός, φέρουν το όνομά του. Περισ. στα, www.ilmb.gr, www.mouseio-psomiou.com.