Ωράριο Λειτουργίας

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 13.00 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή μόνο με ραντεβού. Επίσημες αργίες κλειστά.

Βραβείο στο Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα από τον Ε.Π.Ο.Κ. για το Βιβλίο "Σμιλεύοντας τις Μνήμες"

  Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη  το Διήμερο Πολιτιστικής Πανδαισίας από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων. Στην  κατάμεστη αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και τις δύο ημέρες απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία EPOK EXCELLENCE AWARDS GREEK-CYPRUS OF THE YEAR 2015, των  ΒΙΒΛΙΩΝ ΧΡΟΝΙΑΣ 2015, των ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ 6ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ 1ου ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ. Μία  από τις διακρίσεις  αφορούσε το λαογραφικό βιβλίο «Σμιλεύοντας τις Μνήμες» του Διαδραστικού Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Βαρνάβα δήμου Μαραθώνα. Το βραβείο παρέλαβαν, η κα Ελένη Καραγιάννη - Βαρνάβα που είχε αναλάβει την έρευνα, την καταγραφή και τη συγγραφή του βιβλίου καθώς και η πρόεδρος του μουσείου κα Μηλέα Παππά. Ήταν μια πραγματική πανδαισία Λόγου και Τέχνης που ένωσε τους απανταχού  Έλληνες  από την Κύπρο, από πολλές περιοχές της Ελλάδας, από την Αγγλία αλλά και τη Γερμανία. Εντυπωσιακή η συμμετοχή που απέδειξε ότι οι αξίες της ελληνικής γλώσσας και  πολιτισμού, της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, ζουν,  μας καθοδηγούν και μας ορίζουν το μέλλον μας.                                                   

DSC02830

 

 Το λαογραφικό βιβλίο «Σμιλεύοντας τις Μνήμες» είναι ένα ανθολόγιο λαϊκής σοφίας και πολιτισμού, ένα μικρό μνημείο λαϊκού παραδοσιακού λόγου που μας υπενθυμίζει ότι και η Αττική έχει τη δική της επαρχιακή γωνιά, ανέγγιχτη ακόμη από την αστική ισοπέδωση. Παραδόσεις, ήθη και έθιμα, λαϊκή ιατρική και συνταγές, τραγούδια και αγροτικές πρακτικές από μια περίοδο που ο άνθρωπος μάχονταν όχι μόνο τα στοιχεία της φύσης, αλλά και τη φτώχεια ενός απομονωμένου τόπου αναβιώνουν στην έκδοση του Μουσείου. Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης αναδεικνύεται ο καθημερινός ηρωισμός, ο αγώνας και οι αγωνίες μιας κοινότητας ανθρώπων που, παρά τις κακουχίες, τους πολέμους, την οικονομική εξαθλίωση, άντεξε. Και σήμερα παραδίδει στις νεότερες γενιές τη δική της παρακαταθήκη για να μείνει άσβεστη η φλόγα της ιστορίας, για να μην ξεχαστεί το παρελθόν που πάντοτε νοηματοδοτεί το μέλλον. Την εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του Προέδρου κου Ηρακλή Ζαχαριάδη και ακολούθησε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κου Ιωάννη  Γιάγκου. Στη συνέχεια ευλογήθηκε η Βασιλόπιτα από το Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Κυρηνείας κ.κ. Χρυσόστομο που τόνισε τη σημασία συνεργασίας της εκκλησίας και της πολιτικής για την επίλυση των προβλημάτων. Ο Πρέσβης της Κύπρου κος Κυριάκος Κενεβέζος εξέφρασε τη σημασία της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, ενώ πολλοί και εκλεχτοί καλεσμένοι τίμησαν με την παρουσία τους την Λογοτεχνική Πανδαισία, μεταξύ των οποίων και ο κος Εμ. Μικρογιαννάκης καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

1