Ωράριο Λειτουργίας

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 13.00 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή μόνο με ραντεβού. Επίσημες αργίες κλειστά.

Τα Χελιδονισματα των Μαθητων του Δημου Ωρωπου στο Διαδραστικο Αγροτικο Λαογραφικο Μουσειο Βαρναβα

Το τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών γιόρτασαν  μαθητές του δήμου Ωρωπού στους χώρους του Διαδραστικού Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Βαρνάβα δήμου Μαραθώνα τραγουδώντας τα «χελιδονίσματα» και κρατώντας στο χέρι ένα ομοίωμα χελιδονιού. 

20160309 092051 resized  20160309 114327 resized 

Τους μικρούς μαθητές υποδέχθηκαν και καλωσόρισαν τα στελέχη του μουσείου. Το έθιμο του καλαντίσματος της Άνοιξης χάνεται στα βάθη των αιώνων, τότε που ακόμη ο Μάρτης ήταν ο Πρώτος μήνας του χρόνου και για να τον προϋπαντήσουν έψελναν ευχές και κάλαντα. Σύμφωνα με το έθιμο το πρωί της 1ης Μαρτίου, τα παιδιά επισκέπτονταν όλα τα σπίτια κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού, τη «χελιδόνα» η οποία ήταν στολισμένη με φύλλα κισσού και ζουμπούλια, τραγουδούσαν τα κάλαντα του Μάρτη και ζητούσαν φιλέματα.

20160309 114334 resized

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται  στο μουσείο του Βαρνάβα τα τελευταία δέκα χρόνια όπου τα παιδιά εκτός από τα κάλαντα του Μάρτη, μαθαίνουν για τις εναλλαγές των εποχών και τη σημασία τους για την αγροτική κοινωνία. Περισ. στο www.ilmb.gr