Ωράριο Λειτουργίας

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 13.00 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή μόνο με ραντεβού. Επίσημες αργίες κλειστά.

Επισκέψεις από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Ευβοίας και το Φυσιολατρικό Όμιλο Νέας Ιωνίας

Το Μουσείο Άρτου καθώς και το Δαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Κοινότητας Βαρνάβα του νέου Δήμου  Μαραθώνος επισκέφθηκαν ο Φυσιολατρικός  Όμιλος Νέας Ιωνίας και  η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Ευβοίας. Ο πρώτος φορέας (Φυσιολατρικός Όμιλος Νέας Ιωνίας) αφιέρωσε την μονοήμερη επίσκεψή του στην τοπική κοινότητα Βαρνάβα αρχίζοντας από την ξενάγηση στα δύο μουσεία Βαρνάβα. Το μουσείο άρτου και την πορεία του παρουσίασε η πρόεδρός του κα. Μηλέα Παππά αναδεικνύοντας την τέχνη του «κεντήματος» πάνω και στα Μικρασιάτικα ψωμιά καθώς και στην πολιτιστική και λαογραφική αξία των συμβολισμών.

omospondia politistikwn syllogwn eyvoias fysiolatriko omilo neas iwnias

Η επίσκεψη συνεχίστηκε στους χώρους του λαογραφικού μουσείου από τις εθελόντριες ξεναγούς κ. Α. Μάντζου, Σ. Κοκολάκη και Β. Καραβίτη (δίπατη κατασκευή προηγούμενου αιώνα, αίθουσα αργαλειού, κατώι, αίθουσα δωματίου, φούρνο, πατητήρια, αποθήκη αγροτικών εργαλείων, και στην αίθουσα τέχνης Ευάγγελου Σκουβαρά).  Στην συνέχεια ο διευθυντής των δύο μουσείων κ. Π. Κατσίκης συνόδευσε τους επισκέπτες στο μοναστήρι Άξιον Εστί καθώς και στο ξωκλήσι της αγίας Παρασκευής, όπως και στον αρχαιοελληνικό πύργο του Βαρνάβα ενημερώνοντάς τους με ιστορικά στοιχεία. Τέλος  απόλαυσαν «ζωντανά» την τέχνη του κεντημένου ψωμιού από την επικεφαλή κα. Μ. Παππά και το τμήμα γυναικών του μουσείου άρτου, παίρνοντας και οι ίδιοι μέρος στην τελετή αυτή. Η επίσκεψή τους τελείωσε το απόγευμα γνωρίζοντας τις ομορφιές της παραλίας Βαρνάβα.

Ο δεύτερος φορέας (Ομοσπονδία πολιτιστικών συλλόγων Ν. Ευβοίας) ξεναγήθηκε και στα δύο μουσεία από το τμήμα εθελοντών των μουσείων ενώ ο κ. Π. Κατσίκης ενημέρωσε τα μέλη της ομοσπονδίας για την ιστορία της περιοχής των δύο μουσείων καθώς του Μαραθώνα όπου και αυτοδιοικητικά πλέον ανήκει η τοπική κοινότητα Βαρνάβα, ενώ ανέλυσε και τρόπους εξεύρεσης πόρων για τους πενήντα πολιτιστικούς φορείς που απαρτίζουν την ομοσπονδία μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η επίσκεψη κορυφώθηκε με παραδοσιακούς χορούς εκ μέρους του χορευτικού τμήματος της ομοσπονδίας, η οποία και προσκάλεσε τα Δ.Σ των μουσείων Βαρνάβα στην Εύβοια. Τέλος η κα. Παππά δώρισε στην ομοσπονδία συλλόγων το λεύκωμα «Οικογενειακοί δεσμοί και κοινότητα»  εκ μέρους του λαογραφικού μουσείου, καθώς και το λεύκωμα «Ψωμοκεντήματα» εκ μέρους του μουσείου άρτου. Οι επισκέψεις στα μουσεία Βαρνάβα συνεχίζονται την επόμενη εβδομάδα από το Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων.