Ωράριο Λειτουργίας

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 13.00 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή μόνο με ραντεβού. Επίσημες αργίες κλειστά.

Το Καπη Κοινοτητας Γραμματικου Στο Ευρωπαικο Μουσειο Αρτου Και Στο Διαδραστικο Αγροτικο Λαογραφικο Μουσειο Βαρναβα Δημου Μαραθωνα

Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου και το Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο στο Βαρνάβα Αττικής επισκέφθηκε το ΚΑΠΗ κοινότητας Γραμματικού του δήμου Μαραθώνα.

DSC02687

Το φορέα υποδέχθηκαν οι επικεφαλής   καθώς και οι εθελοντές των δύο μουσείων.  Η πρόεδρος κα Μηλέα Παππά ξενάγησε τους επισκέπτες στο Μουσείο Άρτου και τους ανέλυσε τη σημασία των θρησκευτικών και κεντημένων άρτων στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων παλιότερα έως και σήμερα. Στη συνέχεια στα μέλη του ΚΑΠΗ δόθηκε η ευκαιρία να ξεναγηθούν στο ανώι, στο κατώι, στο δωμάτιο του αργαλειού και  στα πατητήρια από τον διευθυντή των μουσείων κ. Πέτρο Κατσίκη. Η συγκίνησή τους ήταν έκδηλη  και χαραγμένη στα πρόσωπά τους  καθώς θυμήθηκαν τα νεανικά τους χρόνια. «Χρόνια δύσκολα γεμάτα πόνο, κούραση αλλά ταυτόχρονα γεμάτα με πίστη, επιμονή, υπομονή και μεράκι», όπως εκμυστηρεύτηκαν οι ίδιοι.

DSC02683

Στο διοικητικό συμβούλιο για το ΚΑΠΗ,  τα μουσεία Βαρνάβα δώρισαν τα βιβλία, «Οικογενειακοί δεσμοί και κοινότητα» (φωτογραφικό λεύκωμα που οι φωτογραφίες του αποτελούν σημαντικές ψηφίδες για την προσέγγιση της κοινωνίας του Βαρνάβα, του Καπανδριτίου, της Μαλακάσας και του Πολυδενδρίου τον πρώτο μισό του 20ου  αιώνα» έκδοση της  Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ανατολικής Αττικής καθώς και το «Σμιλεύοντας τις μνήμες» (ιστορία της κοινότητας Βαρνάβα, ήθη και έθιμα, διατροφικές συνήθειες, λαϊκές τέχνες και λαϊκή ιατρική, ενδυματολογία και παραδοσιακά παιγνίδια, γεωργία και κτηνοτροφία, επαγγέλματα που χάθηκαν στο χρόνο, παραδοσιακά και αρβανίτικα τραγούδια» πρόσφατη έκδοση των μουσείων Βαρνάβα όπως επίσης και ένα πιστό αντίγραφο «κεντημένου άρτου». Οι εθελοντές του μουσείου κέρασαν τα μέλη του ΚΑΠΗ παραδοσιακά μουστοκούλουρα ενώ ακολούθησε διεξοδική συζήτηση για πολιτιστικά θέματα τόσο σε επίπεδο δήμου όσο και σε επίπεδο περιφέρειας αττικής. Ακόμη τα στελέχη και οι εθελοντές των δύο μουσείων ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση του ΚΑΠΗ για βοήθεια, σε οποιοδήποτε επίπεδο είναι εφικτή όπου και όποτε χρειαστεί.