Ωράριο Λειτουργίας

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 13.00 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή μόνο με ραντεβού. Επίσημες αργίες κλειστά.

Πράσινες πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαδρομές στον Βαρνάβα Αττικής

Φέτος το καλοκαίρι τα στελέχη του μουσείου προσφέρουν στους μικρούς και μεγάλους φίλους πράσινες περιβαλλοντικές διαδρομές με έντονο χρώμα θρησκευτικού, λαογραφικού και πολιτιστικού πλούτου.

prasines politistikes kai perivallontikes diadromes sto varnva attikhs

Περιβαλλοντικό Μονοπάτι

Το Περιβαλλοντικό μονοπάτι είναι μια διαδρομή σε προεπιλεγμένο χώρο, με συγκεκριμένους στόχους. Δίνει τη δυνατότητα εξόδου εκτός των τειχών και την άσκηση των περιπατητών στην παρατήρηση και την καταγραφή στοιχείων του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.

Υπάρχουν τρία σημεία απ’ όπου μπορούμε να προσεγγίσουμε τα μονοπάτια. Όλα έχουν σημείο συνάντησης το Διαδραστικό Λαογραφικό μουσείο και το Μουσείο Άρτου. Στη πρώτη διαδρομή, μέσω της παραδοσιακής πέτρινης βρύσης οδηγούμαστε σε ένα δροσερό, φιλόξενο και σκιερό χώρο, κάτω από πλατάνια όπου ξεκινάει το περιβαλλοντικό μονοπάτι μας με το μοναδικό μαγγανοπίγαδο και καταλήγουμε παλιά πηγή Μορτήρι (3 χλμ). Στη δεύτερη διαδρομή περνώντας από το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής παράλληλα του ρέματος, τερματίζουμε στο παλιό μοναστήρι Μεταμόρφωσης Σωτήρος, που επλήγη από τις πυρκαγιές του τελευταίου καλοκαιριού και βρίσκεται μέσα σε πυκνή βλάστηση (4 χλμ).

Στη τρίτη διαδρομή ξεκινώντας από την παλιότερη βρύση του χωριού και περπατώντας σε νότια κατεύθυνση οδηγούμαστε στο τρίτο περιβαλλοντικό μονοπάτι. Πρόκειται για μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπου ο διαβάτης θα ανακαλύψει τις κρυμμένες ομορφιές της φύσης, θα απολαύσει την φυσική σκιά, και θα μαγευτεί από την άγρια ομορφιά της περιοχής. Θα θαυμάσει την ιδιαίτερη χλωρίδα, θα δει κληματσίδες να αιωρούνται και κισσούς να φιδοσέρνονται επάνω στους κορμούς των δέντρων, δίνοντας του την εντύπωση ότι βρίσκεται μέσα σε μια μικρή ζούγκλα. Το άγριο αυτό τοπίο σε συνδυασμό με την αίσθηση που δημιουργεί ο ήχος από τον παφλασμό των ακούραστων νερών του μικρού ποταμού που βρίσκεται στα αριστερά σε όλη την διάρκεια της διαδρομής, συνθέτουν μια εμπειρία μοναδική, ενώ θα θαυμάσει και τον μικρό καταράκτη με την κρυμμένη φυσική σπηλιά (5 χλμ). Είναι βέβαιο ότι ο επισκέπτης θα μείνει ενθουσιασμένος από τα περιπατητικά μονοπάτια και γοητευμένος από το μαγικό τοπίο που θα αποκαλυφθεί μπροστά του.

Στο γυρισμό ο επισκέπτης θα μπορέσει να ξεκουραστεί στους παραδοσιακούς κήπους των Μουσείων και να απολαύσει ένα σπιτικό αφέψημα από τη μεγάλη ποικιλία βοτάνων που έχει η περιοχή μαζί με παραδοσιακό γλυκό ή αλμυρό ντόπιο έδεσμα, καθώς θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους ιδιαίτερα καλαίσθητους και προσεγμένους χώρους τους, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να ζυμώσουν και να πάρουν μαζί τους το δικό τους «κεντητό ψωμί».

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 22950-97870 και στο 6976763495 (κα Καραβίτη Βικτωρία) και 6937822962 (κ Κατσίκης).