Ωράριο Λειτουργίας

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 13.00 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή μόνο με ραντεβού. Επίσημες αργίες κλειστά.

Το Κέντημα

Την τέταρτη κατά σειρά έκθεση με θέμα αυτή την φορά «Το Κέντημα – Ταξίδι στο Χρόνο» πραγματοποίησε το Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα στον πολυχώρο του Ευρωπαϊκού Μουσείου 'Αρτου στην κοινότητα Βαρνάβα.

to kenthma taksidi sto xrono 1

Δεκάδες σχέδια σε κεντήματα άρτια τοποθετημένα ανέδειξαν την διαχρονική πολιτιστική, λαογραφική και πολιτισμική αξία τους όχι μόνο για την περιοχή της Αττικής αλλά της χώρας μας γενικότερα. Σχέδια γνωστών και άγνωστων δημιουργών όπως μπουκέτα λουλουδιών, σταυρούς, καρποφόρα κλαδιά, πουλιά και ζώα, γεωμετρικά σχήματα καθώς επίσης και παραστάσεις με ανθρώπινες μορφές, γοργόνες και σκηνές από γάμους ή κυνήγια πλημμύρισαν τους χώρους του Μουσείου. Σε όλα τα έργα της κεντητικής αποτυπώνονταν έντονα οι δοξασίες, τα έθιμα καθώς και το κοινωνικό προφίλ του-της κάθε δημιουργού.

to kenthma taksidi sto xrono 2

«Κέντημα σημαίνει μεράκι και σίγουρα αποτελεί μια πτυχή της ελληνικής λαικής τέχνης. Μιας λαικής τέχνης που αντιστέκεται στην βιομηχανοποιημένη μαζική παραγωγή » δήλωσε η πρόεδρος της λαογραφικής εταιρείας Βαρνάβα κα Μηλέα Παππά όπου με το τμήμα εθελοντριών των δύο μουσείων καλοσώριζαν και ξεναγούσαν στην έκθεση τους επισκέπτες, λάτρεις του πλεκτού και της δαντέλας. Πλεκτού και δαντέλας που θα μπορούσαν να βγουν από τα μπαούλα κάθε σπιτιού ώστε να αναδειχτούν και να γίνουν χρηστικά συνδιάζοντας την παραδοσιακή τέχνη με την σύγχρονη εφαρμογή.

to kenthma taksidi sto xrono 3

Ήδη το Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα τα τελευταία τρία χρόνια λειτουργίας του διατηρεί και στα εκπαιδευτικά προγράμματά του την παράδοση της τέχνης του κεντήματος καθώς συνεργάζεται με φορείς αλλά και ιδιώτες αναπαράγοντας και συντηρώντας σχέδια κεντήματος από την πλούσια συλλογή του μουσείου.

Η επόμενη έκθεση της λαογραφικής εταιρείας Βαρνάβα – πέμπτη κατά σειρά – αφορά τις δημιουργίες με υλικά της φύσης με έναρξη την Παρασκευή 28 Μαίου στις 7 το απόγευμα.