Η Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στη Λετονία

Στη Λετονία μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig που εποπτεύεται στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και με κεντρικό θέμα την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς παραβρέθηκε η Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα με στελέχη και εθελοντές τόσο του Διαδραστικού Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου  όσο και του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου, τα οποία εδρεύουν στο Βαρνάβα Αττικής. Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες επιπλέον της Ελλάδας και της Λετονίας, από την Ιταλία (Σικελία), την Ολλανδία, τη Μάλτα, την Αγγλία και την Πολωνία. 

h laografiki etaireia varrnava gia thn aulh politistikh klhronomia sth letonia 1

Διαβάστε περισσότερα...

Καλή Πρωτομαγιά!

kalh prwtomagia

Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου

Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα

Ανδρούτσου 7 Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα 19014

Τηλέφωνο: 22950-97870

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Μουσεία Κοινωνίας & Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Η Ελλάδα είναι η αρχαιότερη χώρα της Ευρώπης σε επίπεδο πολιτιστικής λαογραφικής και αρχαιολογικής παρουσίας. Η συγκέντρωση όλων των πιο πάνω κατηγοριών από τους προϊστορικούς χρόνους ως σήμερα αριθμεί ως είναι φυσικό χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης παρουσίας με προφορικό και γραπτό λόγο. Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά κύριος εκφραστής των συγκεκριμένων δεδομένων, με προσδιορισμό την παράδοση, περνά μέσα από μνήμες την παραδοσιακή ζωή αυτού του τόπου και από γενιά σε γενιά. Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της χώρας μας σαν σταυροδρόμι δύσης και ανατολής, πόρτα και συνδετικός κρίκος των Βαλκανίων στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει ισχυρούς πόλους αυτών των παραδόσεων. Η διαφύλαξη των εθίμων , των ηθών και όλων των παραγόντων που συνθέτουν την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά , οφείλεται κατ’ αρχήν στην αγάπη και το δέσιμο της ελληνικής οικογένειας διαχρονικά.

moyseia koinwnias aylh olitistikh klhronomia 1

Διαβάστε περισσότερα...

2η Έκθεση «Το Ταξίδι Του Αυγού»

Το αυγό σαν μέσο συμβολισμού με λαογραφικό και εθνολογικό παρελθόν παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στους χώρους του Διαδραστικού Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου και του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου στο Βαρνάβα Αττικής. Εκατοντάδες (600) αυγά φυσικά, ξύλινα, πέτρινα, μαρμάρινα, κεντητά, σκαλιστά, ζωγραφιστά, με αγιογραφίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό δημιούργησαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα τόσο αισθητικό όσο και πολύχρωμο δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη της έκθεσης, να τα θαυμάσει αλλά και να τα μελετήσει αντλώντας τις γνώσεις του από τα έμπειρα στελέχη των δύο μουσείων.2h ekthesh to taksidi toy aygoy 1

Διαβάστε περισσότερα...

Page 1 of 2