Έκθεση «Ευάγγελος Σκουβαράς»

Τον Άνθρωπο, τον επιστήμονα, τον αγωνιστή, τον ερευνητή, τον ζωγράφο και αγιογράφο, τον ποιητή και μουσικό.

Ποιος όμως ήταν ο Ευάγγελος Σκουβαράς; Γεννήθηκε στο Βαρνάβα το 1921 τριτότοκος γιος του δημοδιδάσκαλου Ανδρέα Σκουβαρά και Φανής το γένος Πολυχρόνη. Το 1953 παντρεύτηκε την καθηγήτρια φιλόλογο Δήμητρα Λαμπράκη. Τα πρώτα γράμματα διδάχτηκε στο Δημοτικό Σχολείου του Βαρνάβα. Τις γυμνασιακές του σπουδές  παρακολούθησε στα Γυμνάσια Σύρου, Αμαρουσίου, Καρδίτσας, Θηβών και Κορωπίου όπου και αποφοίτησε το 1939. Αμέσως μετά από επιτυχής εξετάσεις γράφεται στη φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολουθεί μέχρι το 1943. Μετά την αποφοίτηση  επικεφαλής ομάδας Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών καταφεύγει κατόπιν ταλαιπωριών στην Τουρκία και από εκεί  στη Μέση Ανατολή και κατατάσσεται  στην Πολεμική Αεροπορία όπου και  αποστρατεύεται το 1945. Το 1946 συνεχίζει τις σπουδές που είχε διακόψει για να πάρει το πτυχίο το 1947.

Από τα φοιτητικά του χρόνια καταγίνεται στη σπουδή της Ελληνική Γλώσσας στο σύνολο της όμως αργότερα θα ειδικευτεί στη συστηματική μελέτη της Νεοελληνικής γλώσσας και φιλολογίας. Κατά τα σχολικά έτη 1948-49 και 1949-50 υπηρετεί σαν καθηγητής της φιλολογίας σε Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια των Αθηνών και Πειραιώς. Υπηρέτησε στη συνέχεια  σαν κοινοτικός με σύμβαση Καθηγητής στο Εύδηλο Ικαρίας  και επί συμβάσει στο Πολυμέρειο Γυμνάσιο Ζαγοράς του Πηλίου κατά τα έτη 1952-55 κατόπιν αίτησης των κατοίκων της Ζαγοράς προς το Υπουργείο. Εδώ ο Βαγγέλης Σκουβαράς βρίσκεται στον πνευματικό λειμώνα των πλουσιότατων Μονών και Κοινοτήτων με κώδικες και χειρόγραφα και θα αντλήσει ένα μεγάλο μέρος των μελετών του. Το 1955 διορίζεται μόνιμος δημόσιος Καθηγητής για να υπηρετήσει εν συνεχεία στο Γυμνάσιο Αλμυρού, το Γυμνάσιο Ζαγοράς του Πηλίου, το Γυμνάσιο Μουζακίου Καρδίτσης,  α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου. Στη Θεσσαλία θα του δοθεί η ευκαιρία να μελετήσει πάλι κώδικες και χειρόγραφα.

Το 1963 αποσπάται στο Μεσαιωνικό Αρχείο της Ακαδημίας και υπηρετεί μέχρι το 1967. Μελετά εδώ και αποδελτιώνει τον ανέκδοτο κατάλογο χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, το αρχείο Τίρναβου. Τον Απρίλιο του 1967 αναγορεύεται αριστούχος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1974 εκλέγεται Υφηγητής της έδρας Μεσαιωνικής και Νεωτέρας Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1976 προάγεται σε Επόπτη Μέσης Εκπαίδευσης και τοποθετείται στην Α΄ Εκπαιδευτική Περιφέρεια Αθηνών. Το 1978 εκλέγεται έκτακτος επί τριετή θητεία καθηγητής της Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1981 τακτικός Καθηγητής.

Έφυγε πρόωρα σε ηλικία 62 ετών. Τα τελευταία χρόνια έζησε στο Δήμο Μαραθώνα. Από νωρίς λοιπόν ασχολήθηκε με τη συστηματική σπουδή της Παλαιογραφίας της Νεωτέρας Φιλολογίας, Γλώσσας και Ιστορίας. Ασχολήθηκε και μελέτησε ιδιαίτερα Αρχεία και παλαιές ιστορικές βιβλιοθήκες των τόπων που υπηρέτησε και πάντα αμισθί, όπως της Ζαγοράς και Μηλεών Πηλίου (έγγραφα των αρχείων Άθιμου Γαζή και Γρηγορίου Κωνσταντά, της μονής Ολυμπιωτίσσης Ελασσόνας, Της Τσαριτσάνης, στο τμήμα Χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, και τις Μοναστηριακές Βιβλιοθήκες Μετεώρων και Μονής Δουσκίου.

Της ανεξάντλητης αυτής αρχειακής έρευνάς του πλούσιοι ήταν οι καρποί με παρουσίαση προσώπων και πραγμάτων από τον ακάματον ερευνητή Βαγγέλη Σκουβαρά, πάνω σε θέματα της ιστορικής και φιλολογικής ζωής του Ελληνισμού κατά την Τουρκοκρατία. Έγραψε εβδομήντα δύο αυτοτελή βιβλία και ανάτυπα, δημοσίευσε είκοσι τρεις μελέτες αυτοτελείς όπως επίσης  και  διακόσια εβδομήντα πέντε μελετήματα και άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες.

Προσωπικός φίλος και συνεργάτης του Αγγέλου Σικελιανού, συνεργάτης γνωστών Βέλγων, Σκοτσέζων, Ιταλών Φιλόλογων και Ακαδημαϊκών. Αγαπημένη του τέχνη η ζωγραφική και η αγιογραφία καθώς επίσης  η κεραμική, η ποίηση και η μουσική.

Το Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο και το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου που εδρεύουν στο Βαρνάβα Αττικής πραγματοποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα εκδηλώσεις στη μνήμη του Ευάγγελου Σκουβαρά με τον τίτλο “Σκουβάρεια”. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες για το μεγάλο έργο του, εκθέσεις ζωγραφικής και αγιογραφίας, καθώς και αγωνίσματα. Ο σύλλογος δε, Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στη γενέτειρά του, καθώς και κεντρική οδός φέρουν το όνομά του.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων «ΣΚΟΥΒΑΡΕΙΑ 2019» στον Βαρνάβα

Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου και το Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα στις γιορτές του Δήμου Ζαγοράς για τον καθηγητή Βαγγέλη Σκουβαρά