Δεν ξέρετε ότι στον Βαρνάβα υπάρχουν δύο υπέροχα μουσεία; Αξίζει λοιπόν να κάνετε μία Κυριακάτικη βόλτα και να δείτε από κοντά την αξιόλογη συλλογή άρτων, η οποία θεωρείται από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Θα εντυπωσιαστείτε από το πως διασώζεται και αναδεικνύεται ένα κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και θα αισθανθείτε τις κινητήριες δυνάμεις αυτού του έργου, δηλαδή την αγάπη και το μεράκι. Και εάν έχετε παιδιά, θα ενθουσιαστούν με τα εργαλεία και τις φορεσιές. Επίσης αν θέλετε, στον ελεύθερό σας χρόνο, να μάθετε την τέχνη του αργαλειού και του κεντήματος του ψωμιού, μπορείτε τώρα να δηλώσετε συμμετοχή για τα προγράμματα ενηλίκων τα οποία ξεκινάνε τον Νοέμβριο.

Το Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα δίπατο πέτρινο κτίσμα του 19ου αιώνα. Μπορείτε να περιηγηθείτε στο δωμάτιο του αργαλειού, στο κατώι, να να δείτε τον εξωτερικό φούρνο και την παραδοσιακή αυλή. Το διαδραστικό στοιχείο του μουσείου στηρίζεται στα 42 εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα για μαθητές και ενήλικες όπως τα ακόλουθα: η καλλιέργεια της γης και του ψωμιού, ο τρύγος, λιομάζωμα, η εκμάθηση παραδοσιακού αργαλειού, περιβαλλοντικά μονοπάτια, καλλιέργεια λαχανικών, παραδοσιακά παραμύθια, ανακύκλωση, περιβαλλοντική εκπαίδευση και πολλά άλλα.
Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου δημιουργήθηκε τρία χρόνια μετά το Διαδραστικό, το 2005, με τη συμβολή μιας δυναμικής ομάδας νέων ανθρώπων αλλά και έμπειρων γιαγιάδων και αποτελεί ένα μουσείο πρότυπο για την Ελλάδα. Σε αυτό μπορείτε να δείτε 520 κεντημένους άρτους από κάθε νομό της Ελλάδας, καθώς και από 28 χώρες του εξωτερικού. Σχέδια και συμβολισμοί από το κύκλο της ζωής (γέννηση, βάπτιση, αρραβώνας, γάμος, θάνατος) και τον κύκλο του χρόνου (Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά, Πάσχα, πρωτομαγιά, θέρος, τρύγος κά.). Λειτουργεί με την επιστημονική στήριξη του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Περίοπτη θέση στο μουσείο κατέχουν τα γεωργικά εργαλεία της παλιάς εποχής (αλέτρια, δρεπάνια, κόρσες, παλαμαριές, χειρόμυλοι κ.ά.).
Η δημιουργία του μουσείου
Τα πρώτα εκθέματα συγκεντρώθηκαν από την προσωπική συλλογή μιας ομάδες νέων φίλων της λαογραφίας. Ενώ σχεδόν ταυτόχρονα με την ίδρυση των μουσείων ανταποκρίθηκαν οι κάτοικοι τόσο του Βαρνάβα όσο και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής. Σε ό,τι αφορά τους κεντημένους άρτους σημαντική ήταν η προσφορά φορέων, σχολείων, συλλόγων, Δήμων, πολιτών από όλη την Ελλάδα, ξένων πρεσβειών και μεταναστών στην Ελλάδα αλλά και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού.
Η ανάδειξη του Βαρνάβα
Με σκοπό την ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής έχει δημιουργηθεί ένα τμήμα γυναικών των δύο μουσείων οι οποίες θέλουν με τη δράση τους να στηρίξουν την τοπική οικονομία και την πράσινη ανάπτυξή της. Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες των μουσείων λειτουργούν και ως παράγοντες ευαισθητοποίησης των κατοίκων σε θέματα ανακύκλωσης, περιβάλλοντος και αναδάσωσης, σε μία περιοχή που έχει πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Ο Βαρνάβας
Είναι ένα ημιορεινό χωριό της Αττικής στα 613μ υψόμετρο και βρίσκεται 35 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Έχει 2.000, περίπου, κατοίκους και λειτουργεί ως αυτόνομη κοινότητα από το 1920. Μέχρι τότε υπαγόταν στην Κοινότητα Μαραθώνα. Την αρχαιότητα στην περιοχή του Βαρνάβα βρίσκονταν ο Δήμος Τιθράς. Ανήκε στην Αιγηίδα Φυλή και έφερε το όνομά του από τον Τίθρα, έναν από τους 100 επώνυμους Αττικούς Ήρωες. Ο Βαρνάβας απέκτησε το σημερινό όνομά του από τον ομώνυμο Βυζαντινό τοπικό ιδιοκτήμονα. Γύρω στο 1420, ο δούκας της Αθήνας εποικίζει την περιοχή με Αρβανίτες για να ασφαλίσει την Βόρεια πλευρά της Αττικής από τους Βενετούς της Εύβοιας. Οι νέοι μαχητικοί έποικοι έδωσαν καινούργια δυναμική στο ντόπιο στοιχείο και η κατά φάρες αυστηρή πατριαρχική συγκρότησή τους ήταν ο λόγος που επιβίωσαν και επικράτησαν οριστικά στη περιοχή.
Διεύθυνση
Ανδρούτσου 7, Βαρνάβας, Βορ. Ανατολική Αττική, 19014
Ώρες λειτουργίας
Κάθε Κυριακή 10.00-13.00
Πληροφορίες για επισκέψεις και σχολικά προγράμματα
Τηλ. 6936891193, 6937822962, museo@ilmb.gr
Διαδραστικό και Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα
Σύνδεσμος εδώ