Την πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλλέτα, επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Προγράμματος που αφορά την συνεργασία Ευρωπαϊκών Μουσείων.
Το θέμα της συνάντησης ήταν η συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σχετικά με δύο πτυχές:
α) της ιστορικοπολιτισμικής κληρονομιάς και
β) τη διαθεσιμότητα των σύγχρονων πληροφοριακών τεχνολογιών στις ανάγκες των Μουσείων.
Στο ευρωπαϊκό αυτό μίτιγκ συμμετείχαν εκπρόσωποι από 7 χώρες, την Μάλτα, την Γαλλία, την Λιθουανία, την Λετονία, την Δανία και την Ιταλία. Η δική μας Ελληνική αντιπροσωπεία εκπροσωπήθηκε από τους ιδρυτές του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Βαρνάβα Πέτρο Κατσίκη και Μηλέα Παππά, τον επιστημονικό συνεργάτη Δημήτριο Σκαμπαρδώνη και τον νομικό σύμβουλο Κωνσταντίνο Πριλίδη.
Το πρώτο θέμα εκ μέρους της Ελλάδας ανέλυσε ο Διευθυντής του Μουσείου Πέτρος Κατσίκης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού διαχρονικά έως σήμερα, με γενική αναφορά στην χώρα μας και ειδική αναφορά στην Περιφέρεια Αττικής, με κέντρο τον Βαρνάβα.
Το δεύτερο θέμα αναλύθηκε από την Πρόεδρο της Λαογραφικής Εταιρείας Βαρνάβα Μηλέα Παππά, όπου παρουσίασε προτάσεις προβολής των Μουσείων που αφορούν το διαδίκτυο, καθώς και τις δυνατότητες που δίνονται μέσα από αυτό, για την μετάδοση της τεχνογνωσίας προς εκπαιδευμένους μαθητές.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η εργασία των ανθρώπων του Μουσείου, που αφορούσε την συλλογή και επεξεργασία Ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών με θέμα τον ήλιο. Τον ήλιο που ιδιαίτερα στην Ελλάδα εκτός από τους Έλληνες τον χαίρονται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.
Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη σημαντικότατη εργασία σε CD και DVD σε δύο γλώσσες, όπου μέσα από τα παραδοσιακά αυτά τραγούδια με θέμα τον ήλιο, προβάλλονται θέματα από την αγωνία του Έλληνα για την επιβίωση, την αγάπη, τον έρωτα, τις ελληνικές αγροτικές ασχολίες, τον θεσμό της οικογένειας, την μετανάστευση(ξενιτιά), τον γάμο, την γέννηση (δημιουργία ζωής), τον θάνατο, την εργατιά, το περιβάλλον (φύση), το οικοσύστημα και τέλος τους αγώνες διαχρονικά για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας.
Η ελληνική αντιπροσωπεία στην Μάλτα, η οποία συνοδευόταν από τον καθηγητή Robert Ghirlando επισκέφθηκε όλα σχεδόν τα Μουσεία, Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, Πολεμικό με κυρίαρχο το Μουσείο των Ιπποτών. Ιππότες όπου έφθασαν εκεί από την -δική μας – Ρόδο. Ιδιαίτερος σταθμός αποτέλεσε, η επίσκεψη στο υπέροχο Κοινοβούλιο της χώρας αυτής.