Ωράριο Λειτουργίας

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 13.00 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή μόνο με ραντεβού. Επίσημες αργίες κλειστά.

Μουσείο Ψωμιού στον Βαρνάβα

Το μουσείο άρτου στον Βαρνάβα Αττικής έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό! Ο Πέτρος Κατσίκης και η Μηλέα Παππά ίδρυσαν σε ένα αυθεντικό παραδοσιακό σπίτι το Διαδραστικό και Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα και το ευρωπαϊκό μουσείο άρτου, το 2005, εκθέτοντας με αγάπη τους καρπούς ενός πολύχρονου συλλεκτικού έργου.

mouseio psomiou ston varnava

 Οπως εξηγεί στην «Espresso» ο κ. Πέτρος Κατσίκης, το πρώτο μουσείο αποτελείται από 520 κεντημένους άρτους από κάθε νομό της χώρας καθώς και από 28 χώρες του εξωτερικού που συνεχώς αυξάνονται. Σχέδια και συμβολισμοί από τον κύκλο της ζωής (γέννηση, βάφτιση, αρραβώνας, γάμος, θάνατος) και τον κύκλο του χρόνου (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα, Πρωτομαγιά, θέρος, τρύγος κ.λπ.). Ενα μουσείο-πρότυπο για τη χώρα μας, με την επιστημονική στήριξη του κέντρου έρευνας της ελληνική λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Περίοπτη θέση στο μουσείο κατέχουν τα γεωργικά εργαλεία της παλιάς εποχής: αλέτρια, δρεπάνια, κόρσες, παλαμαριές και χειρόμυλοι.

«Τα εκθέματα συγκεντρώθηκαν αρχικά από την προσωπική συλλογή μιας ομάδας νέων φίλων της λαογραφίας, της ιστορίας και της τέχνης γενικότερα, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα με την ίδρυση των μουσείων ανταποκρίθηκαν οι κάτοικοι τόσο της περιοχής του Βαρνάβα όσο και της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Αττικής» λέει ο κ. Κατσίκης και τονίζει ότι ο βασικός του στόχος είναι η γνωριμία των παιδιών με το παρελθόν. Αυτή η αναδρομή, όπως λέει το ζευγάρι των ιδιοκτητών, θέλει να ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά και σε πιο σύγχρονα ζητήματα, όπως αυτό του περιβάλλοντος, που θα πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για τις επόμενες γενιές. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι...

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ: εδώ