Εκδόσεις

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Έτος έκδοσης: 2003

Ενδεικτική εισαγωγή σε μιαν ανατρεπτική ερευνητική οπτική, της, ως τώρα αντιμετώπισής τους. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στους αρβανίτες προγόνους που΄ δωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα.

Εξαντλημένο

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Έτος έκδοσης: 2006

Φωτογραφικές μνήμες από τη βορειοανατολική Αττική, που παρουσιάζονται σε λεύκωμα και αποτελούν σημαντικές ψηφίδες για την προσέγγιση της κοινωνίας του Βαρνάβα, του Καπανδριτίου, της Μαλακάσας και του Πολυδενδρίου στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Εξαντλημένο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Έτος έκδοσης: 2011

Το βιβλίο περιέχει τα πρακτικά συμποσίου με θέμα την Διατροφή και Υγεία. Συμμετέχουν κατά σειρά ομιλιών, η Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα, το Διαδραστικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα, το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μαραθώνα, το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο σύλλογος Εν Καρδιτσιωτών Αττικής, ο σύλλογος Θεσσαλών «Δευκαλίων», η επιτροπή αγώνα κατά του Χυτά Γραμματικού, καθηγητές και πολιτικοί επιστήμονες.

Εξαντλημένο

ΣΜΙΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ

Έτος έκδοσης: 2014

Πρόκειται για ένα ανθολόγιο λαϊκής σοφίας και πολιτισμού, ένα μικρό μνημείο λαϊκού παραδοσιακού λόγου που μας υπενθυμίζει ότι και η Αττική έχει τη δική της επαρχιακή γωνιά, ανέγγιχτη ακόμη από την αστική ισοπέδωση. Παραδόσεις, ήθη και έθιμα, λαϊκή ιατρική και συνταγές, τραγούδια και αγροτικές πρακτικές από μια περίοδο που ο άνθρωπος μάχονταν όχι μόνο τα στοιχεία της φύσης, αλλά και τη φτώχεια ενός απομονωμένου τόπου αναβιώνουν στην έκδοση του Μουσείου. Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης αναδεικνύεται ο καθημερινός ηρωισμός, ο αγώνας και οι αγωνίες μιας κοινότητας ανθρώπων που, παρά τις κακουχίες, τους πολέμους, την οικονομική εξαθλίωση, άντεξε. Και σήμερα παραδίδει στις νεότερες γενιές τη δική της παρακαταθήκη για να μείνει άσβεστη η φλόγα της ιστορίας, για να μην ξεχαστεί το παρελθόν που πάντοτε νοηματοδοτεί το μέλλον.

Εξαντλημένο