Το Μουσείο

Το Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα ιδρύθηκε το καλοκαίρι 2002. Είναι ένας χώρος πολυθεματικός και ταυτόχρονα πολυλειτουργικός. Η συλλογή του αποτελείται από 5.000 εκθέματα, ενώ δίνεται (η σπάνια ευκαιρία για Μουσείο) στους επισκέπτες, να περιεργαστούν σημαντικό μέρος των εκθεμάτων.

Το Μουσείο συνεργάζεται με φορείς όπως την Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νομαρχίες, Τ.Α., Συλλόγους, Σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, αλλά και με Μουσεία του εξωτερικού μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συμβάλλοντας στην πολιτιστική ανάπτυξη της Αττικής και της χώρας μας γενικότερα.

Η βασική μονάδα οργάνωσης των τότε δραστηριοτήτων, η οικία, αποτυπώνεται σε όλους τους χώρους του Μουσείου.

Στο Μουσείο ακόμα θα δείτε οικιακά σκεύη, τοπικές φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, φωτιστικά, μέτρα- σταθμά – ζυγαριές, αίθουσα αργαλειού, αίθουσα τρύγου, αίθουσα γεωργικών εργαλείων καθώς και βιβλία μιας παλιότερης εποχής.

Τα προγράμματά μας «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» πραγματοποιούνται στους χώρους του μουσείου και σε έκταση δύο (2) στρεμμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

Σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων υπάρχει άνετο πάρκινγκ καθώς επίσης δύο (2) γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου όπως επίσης και παιδική χαρά.

Μέσα από την ξενάγηση στους χώρους του μουσείου ο επισκέπτης προσεγγίζει βιωματικά όλες τις θεματικές ενότητες, ενώ τα παιδιά γνωρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά και αποκτούν σεβασμό προς αυτήν και τον περιβάλλοντα χώρο και ευαισθητοποιούνται ως προς τη συνέχισή τους.

Στο μουσείο επίσης περιλαμβάνονται τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Ιστορικού αρχείου.
  • Τμήμα Εθνολογικής συλλογής.
  • Τμήμα Εικαστικής συλλογής.
  • Τμήμα Βιβλιοθήκης.
  • Εργαστήρια υφαντικής-αργαλειού, κεντητικής, καλλιέργειας της γης, κεντημένου ψωμιού, παραδοσιακής διατροφής.
  • Πωλητήριο το οποίο διαθέτει καρτ ποστάλ, σταμπωτά μαντήλια, υφαντά και κεραμικά αντίγραφα.
  • Παραδοσιακό καφενείο με ροφήματα και τοπικά γλυκίσματα.