Επισκέψεις στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου

Δεκ 8, 2014

Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Κρητικής Παράδοσης και ο Σύλλογος Κεντρικιάδων Κωνσταντινούπολης στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου στον Βαρνάβα Αττικής Δήμου Μαραθώνα.

Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου και το Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο  που εδρεύουν στον Βαρνάβα Αττικής δήμου Μαραθώνα, επισκέφθηκαν οι παραπάνω σύλλογοι και ανέβασαν τον δείκτη της επισκεψιμότητας των δύο μουσείων ακόμα πιο ψηλά. Τα μέλη των Συλλόγων ξεναγήθηκαν από τα στελέχη των δύο μουσείων και ενημερώθηκαν για την λειτουργία τους, στην οποία κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει ο εθελοντισμός. Στο «ταξίδι» αυτό, τον πόλο έλξης καθιστούν οι ψωμοκεντίστρες, καθώς τα μοναδικά στο είδος τους ζυμαρένια κεντίδια αποτελούν έργα υψηλήςδημιουργίας και αισθητικής. Ο αριθμός των τριών  χιλιάδων (3000) διαφορετικών «κεντημένων» σχεδίων – συμβολισμών, συγκροτούν τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο.  Εδώ και δέκα (10) χρόνια,  χιλιάδες μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έχουν θαυμάσει αλλά και βιωματικά εξασκηθεί στην τέχνη του «κεντημένου ψωμιού», τόσο στην έδρα των μουσείων όσο και στις περιοχές τους (σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, Πολιτιστικά Κέντρα, Λέσχες φιλίας, ΚΑΠΗ, σύλλογοι κ.ά.).

Από το 2007 έχουν πραγματοποιηθεί έξι (6) Πανελλήνιες εκθέσεις με τη συνεργασία και στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του ΟΠΑΠ, της  Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, επιχειρήσεων καθώς και  εκατοντάδων φορέων από την Ελλάδα αλλά και ξένων πρεσβειών που εδρεύουν στη χώρα μας. «Το 2015  γιορτάζοντας τα δέκα (10) χρόνια λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου, θα πραγματοποιηθεί η έβδομη (7η) Πανελλήνια έκθεση «Κεντημένου, Παραδοσιακού και Θρησκευτικού Άρτου» (27 Ιουνίου  2015 – ημέρα εγκαινίων – έως 27 Ιουλίου 2015) όπου ευελπιστούμε οι συμμετοχές φορέων και ιδιωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ξεπεράσουν τις χίλιες (1000) και η οποία στην συνέχεια θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό» δήλωσαν τα στελέχη των δύο μουσείων.