Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιόλαδου στο Ευρωπαϊκό Μουσείο ‘Αρτου

Νοέ 28, 2019

Μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από σχολεία της Πεύκης και του Αμαρουσίου γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου στο Ευρωπαϊκό μουσείο Άρτου στον Βαρνάβα Αττικής.

Οι επισκέπτες του μουσείου ενημερώθηκαν για το «παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης και της αρμονίας που έχει πλέον εξαπλωθεί στις πέντε ηπείρους και συμβάλλει στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και στη διατήρηση των φυσικών πόρων», καθώς επίσης και γιατί το ελαιόλαδο μαζί με τις επιτραπέζιες ελιές, είναι μια αποδεδειγμένη πηγή διατροφής και υγείας.

Οι μικροί μαθητές ράβδισαν και μάζεψαν ελιές ενώ βίωσαν τη μεταμόρφωση της ελιάς σε λάδι. Παράλληλα δημιούργησαν παραδοσιακά ζυμαρικά (γκόκλιες) με βάση αλεύρι, νερό, μυτζήθρα και λάδι τις οποίες και γεύτηκαν. Επίσης οι επισκέπτες, ενημερώθηκαν για τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό με επίκεντρο την ελιά και το λάδι, τη μεσογειακή διατροφή καθώς και, το πώς θα πρέπει να διαχειριζόμαστε περιβαλλοντικά τους ελαιώνες που είναι γνωστό ότι εκτός από τον ρόλο που διαδραματίζει η ελιά για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας βοηθά και στη βελτίωση του εδάφους ως εμπόδιο στην απερήμωση.